Van Laurens Sweeck en Gerben Kuypers tot Ceylin del Carmen Alvarado en Marion Norbert-Riberolle. Het lijstje afwezigen voor de iconische veldrit in Oudenaarde is niet klein. Onbegrijpelijk aldus Sven Nys, die met zijn Baloise Trek Lions – zonder de afwezige Joris Nieuwenhuis – mikt op winst. Het drukke programma – vier crossen op negen dagen – hoort er nu eenmaal bij.

“Het probleem is: veel renners zijn nog maar net terug van Amerika, met een jetlag, waardoor ze al weinig trainingsarbeid konden doen”, stelt Nys bij Wielerflits. “Nu mogen ze, door al die crossen, opnieuw voor een bepaalde periode niet veel trainen. Voor renners is dat een vreemde gewaarwording. Het is als ploeg belangrijk om hen daar mentaal op voor te bereiden, en ze het vertrouwen te geven dat het voor iedereen hetzelfde is. Volle bak trainen zal pas na het EK weer lukken. Je moest al bij de start van het seizoen klaar zijn, en nu is het hopen dat je nu elke keer goed blijft herstellen.”

“Er zitten nog drie dagen tussen, hé”, aldus de ex-wereldkampioen over de tijdspanne tussen Koppenberg en EK. “Ik heb zelf nooit de combinatie moeten maken als renner, want het EK voor profs bestond toen nog niet. Maar wat ik wél weet: voor die mannen in topvorm is het geen enkel probleem om zondag opnieuw klaar te zijn. Niemand zal zich sparen op de Koppenberg. De Koppenberg is een event op zich, dat staat als een huis. Het maakt niet uit op welke dag dat valt. Iedereen wil daar heel graag winnen en die kassei mee naar huis nemen. De Koppenberg wordt even hoog aanzien als een Europees kampioenschap, daar maak ik mij geen zorgen over. Je voelt dat het leeft in het wereldje. De renners willen er zelf allemaal graag rijden.”

© BELGA

Van der Haar wil X2O Badkamers Trofee winnen

Woensdag wordt met de Koppenbergcross het derde regelmatigheidscriterium in het veldrijden, de X2O Badkamers Trofee, op gang gebracht. De laatste editie van de ‘Ronde van Vlaanderen van de cross’ ging naar Lars van der Haar. De 32-jarige renner van Baloise Trek Lions is in vorm. Zondag won hij de wereldbekercross van Maasmechelen, vijf dagen nadat hij in de Nacht van Woerden ook al de beste was. De Nederlander heeft van het klassement van de X2O Badkamers Trofee een doel gemaakt.

“Pak ik in februari 2024 het eindklassement, dan heb ik de drie klassementen achter mijn naam staan. Ik won namelijk al de wereldbeker (2014) en de Superprestige (2022). Het komt er dus op aan in de Koppenbergcross meteen een goede start te nemen”, aldus Van der Haar. “Net als vorig jaar trouwens. Ik kon toen winnen na een spannende wedstrijd. We reden die Koppenbergcross onder droge omstandigheden, dat zal woensdag wellicht anders zijn. Ik verwacht een drassige uitgave. De laatste jaren mag ik niet klagen over mijn prestaties in de modder. Dat is dus hoopgevend.”

Baloise Trek Lions mocht al vieren in Waterloo (Thibau Nys), Woerden en Maasmechelen (Lars van der Haar). Op het EK is Van der Haar zondag zeker een van de favorieten.“

De dynamiek in onze ploeg is super met Thibau Nys, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis. Dat was de voorbije jaren wel anders. Toen moest ik veel zelf opvangen. Ik krijg veel steun van mijn ploegmakkers. Het parcours in Pontchâteau ligt me wel. Het kan er een loterij zijn. Op die omloop kan je heel goed volgen en daarom mag het daar wel regenen. We gaan zo meer koers krijgen en ik zou het hartstikke gaaf vinden om die sterrentrui voor een derde keer te winnen.”

Verder Lezen (Klik Hier)
Films Epicplace

Door bezootje